To έργο CAVE3
Το Cave3 χρηματοδοτείται από τη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Υδατοκαλλιέργειες-Βιομηχανικά Υλικά-Ανοικτή Καινοτομία στον Πολιτισμό», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ)
ΣΚΟΠΟΣ - ΣΤΟΧΟΙ
Το Cave3 στοχεύει στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, εικονικής πραγματικότητας και τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) για την ανάπτυξη καινοτομικών μηχανισμών ανάδειξης και περιήγησης στο Σπήλαιο και το Μουσείο των Πετραλώνων, με ειδικότερο σκοπό τη βιωματική και διαδραστική εμπειρία κάθε επισκέπτη (ενήλικες, μαθητές, ΑμΕΑ).
ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ
Η αξιοποίηση των σύγχρονων τρισδιάστατων τεχνολογιών για τη δημιουργία καινοτόμων και ελκυστικών εφαρμογών ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος (ως παιδαγωγικό μέσο και πραγματική ψυχαγωγία) και εμβάθυνσης σε αυτό, προσβάσιμο από όλους τους δυνητικούς επισκέπτες.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(i) Ψηφιοποίηση ευρημάτων και διαδρομών εντός του σπηλαίου μέσω τεχνολογίας τρισδιάστατης σάρωσης
(ii) Τεκμηρίωση και ανάδειξη ευρημάτων, με ιδιαίτερη περίπτωση το ανθρώπινο κρανίο-το αρχαιότερο λείψανο του ελλαδικού χώρου
(iii) Εισαγωγή ευρημάτων σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας για τη μεγιστοποίηση της «πολιτισμικής εμπειρίας» των επισκεπτών τόσο του μουσείου, όσο και του σπηλαίου
(iv) Δημιουργία ψηφιακού μουσείου, φιλικού και προς ΑμΕΑ
(v) Δημιουργία και πιλοτική λειτουργία επιδεικτικών εργαστηρίων ανοικτής θέασης (open labs) με διαβαθμισμένες πληροφορίες για τις ομάδες των δυνητικών επισκεπτών (μαθητές, ευρύ κοινό, επιστημονική κοινότητα)
(vi) Ανάπτυξη εικονικού εργαστηρίου συντήρησης για την εκπαίδευση και την εμβάθυνση γνώσεων των επιστημόνων, αλλά και την εκπαίδευση και ψυχαγωγία μαθητών και του ευρύ κοινού μέσω serious games
(vii) Δημιουργία ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα διάγνωσης, συντήρησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης εκθεμάτων ιδιαίτερου πολιτισμικού (και φυσικού) ενδιαφέροντος.
ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΕΕ1
Ανάλυση απαιτήσεων
-Έρευνα για τον καθορισμό των αναγκών από τις επιμέρους
ομάδες χρηστών (μαθητές, ενήλικες, συντηρητές). Ιδιαίτερη μέριμνα στην ανάδειξη και καταγραφή των ειδικών αναγκών των ΑμΕΑ για τη μεγιστοποίηση της εμπειρίας τους.
-Επιλογή τεχνολογιών που πρόκειται να αξιοποιηθούν, στη βάση ενδελεχούς μελέτης των υφιστάμενων τεχνολογικών δυνατοτήτων.
ΕΕ2
Σχεδιασμός Αρχιτεκτονικής Ψηφιακής Πλατφόρμας &
Εργαστηρίων
-Λεπτομερής προσδιορισμός των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των επιμέρους υποσυστημάτων.
-Σχεδιασμός των απαιτούμενων διεπαφών των επιμέρους
υποσυστημάτων, για την ορθή λειτουργία του τελικού προϊόντος, και μεταξύ των υποσυστημάτων και των χρηστών (User Interface, User Experience).
ΕΕ3
Ψηφιοποίηση Διαδρομών & Ευρημάτων
-Τρισδιάστατη απεικόνιση και τεκμηρίωση των επιλεγμένων διαδρομών και ευρημάτων.
-Ανάπτυξη οπτικοακουστικού υλικού προς χρήση στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και τα εργαστήρια κοινής θέασης.
ΕΕ4
Ανάπτυξη Ψηφιακών Εφαρμογών & Εργαστηρίων
-Ανάπτυξη των καινοτόμων εφαρμογών και εργαστηρίων ανοικτής θέασης (open labs).
-Ανάπτυξη ψηφιακού μουσείου.
ΕΕ5
Πιλοτική Εφαρμογή & Αξιολόγηση Αποτελεσμάτων
-Πιλοτική λειτουργία και επίδειξη των εφαρμογών και εργαστηρίων, καθώς και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
-Βελτίωση των επιμέρους υποσυστημάτων βάσεις της ανάδρασης (feedback) του κοινού.
-Ανάπτυξη αναλυτικού επιχειρηματικού πλάνου εμπορικής αξιοποίησης (business plan) και σχετικού πλάνου διάδοσης (marketing plan) του τελικού προϊόντος: Έμφαση στις δυνατότητες επαναληψιμότητας (replicability) και επεκτασιμότητας (transferability) των αποτελεσμάτων της έρευνας σε άλλους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης και σε άλλες θεματικές ή/και τεχνολογικές περιοχές.